De bästa craps-spelarna

Craps är inte poker. Medan poker undan för undan har flyttat in på de fina casinona så befinner sig craps i mångas ögon fortfarande ute på gatan, eller kanske snarare i en mörk gränd. Craps har heller inte storstjärnor på samma sätt som poker: det finns ingen Viktor Blom eller Patrik Antonius på craps-området.

Tärningar

Det betyder dock inte att det helt har saknats stjärnor. Stanley Fujitake var ett av de största namnen. På 80-talet ”rullade” han i mer än tre timmar på California club i Las Vegas. Han ska även ha haft flera riktigt långa sessioner på Caesar’s Palace.

Kvinnor som utmärker sig vid borden verkar dock saknas, än så länge. Allt fler kvinnor gör sig ett namn inom poker, men när det kommer till craps är det bara ett namn som man stöter på. Eller snarare ett smeknamn, vilket verkar vara oerhört vanligt inom craps, även vid fysiska spelbord. En kvinna känd som ”the Arm, och som ofta hittades vid Atlantic Citys spelbord, spelade fem eller sex tjugominuterspartier på raken. Detta sägs ha skett på nyårsafton 1990.

Det finns även de som bygger upp ett kapital från en liten startsumma, under en enda session. Detta är möjligt eftersom det i craps finns utfall med extremt låga odds, och satsar man på ett sånt och vinner kan man få 30 gånger insatsen. Spelaren Fast Eddie ska vid fyra tillfällen ha startat med 100 dollar, och mångdubblat dem till över en kvarts miljon, vid fyra tillfällen.

The Captain

Enligt craps-experten Frank Scoblete är ”tha Captain” en av de skickligaste craps-spelarna någonsin. Han var dessutom ledare för en grupp spelare, i vilken bl.a. the Arm ingick. Det var framför allt två saker som gjorde the Captain så skicklig. För det första var han en s.k. controlled shooter, alltså en spelare som behärskade tärningarna. För det andra utvecklade han en metod för att avgöra vilka spelare som var värda att satsa på.