Spelbranschen välkomnar licens

Ett hett debatterat ämne inom spelvärlden är huruvida regeringen kommer att droppa statens spelmonopol till förmån för spellicenser som släpper in de utländska spelbolagen på den svenska spelmarknaden – något som återigen är uppe på tapeten och är något som välkomnas av Branschföreningen för onlinespel, BOS.

monopol spel mindre bakgrundAtt hålla sig uppdaterad om vad som händer i spelvärlden online är viktigt, det har vi tidigare skrivit om, och detta är något som är desto viktigare nu när hela branschen satts i gungning. Regeringen pratar nämligen om att äntligen slopa spelmonopolet och släppa in andra företag på marknaden mot uppvisande av spellicens – och det är dessa spellicensers omfång som just nu håller på att fastställas. Något som Branschföreningen för onlinespel, BOS, välkomnar med öppna armar. I ett pressmeddelande uttalar man sig bland annat om hur man ser fram emot att arbetet med detta äntligen kan komma igång och att man även välkomnar en undersökning om huruvida staten själva ska äga ett spelbolag i form av nuvarande Svenska Spel (som enligt uppgift kan komma att bli till salu). Så vad är det egentligen som står för dörren? I pressmeddelandet skriver generalsekreteraren för BOS Gustaf Hoffstedt att han hoppas på att regeringens utredning om licenserna inte plockar fram lik ur garderoberna från äldre utredningar såsom förslag om blockeringar på internet och förslag som att reglera priset på speltjänster som han menar inte tidigare kunnat anses ligga till grund för en modernisering av spelmarknaden. Vad han istället hoppas på är att utredaren som regeringen valt istället kommer med en spellicens som långsiktigt ger hållbar spelmarknad.

Detta diskuteras om onlinespel:

  • Ska staten äga ett spelbolag eller måste Svenska Spel säljas när licenserna kommer på plats?
  • Hur kommer regleringen kring en spellicens att se ut? Såsom i form av vilka kriterier som måste uppfyllas av spelbolaget för att erhålla licensen samt vad staten har rätt att kräva som åtgärd för att öppna upp marknaden för utländska spelbolag.
  • Vem kommer ha ansvaret för vem som kommer få eller inte få erhålla en spellicens? Blir det staten kommer Svenska Spel definitivt att sälja, får man hoppas, då detta innebär att staten annars skulle sitta på dubbla stolar – vilket den av spelbranschen idag kritiseras göra.