Tärningsspelaren

Tärningsspelaren är en roman från 1971, skriven av Luke Rhinehart. Rhinehart är dock en pseudonym för George Cockroft, en hemlighetsfull man som ska ha bott på en segelbåt i Medelhavet under en period, och även bott på ett sufikloster vid en sjö. Med tanke på namnet så är det heller inte omöjligt att även Cockroft är en pseudonym.

Tärningsspelaren blev snabbt en mycket populär roman, bland annat i Storbritannien och Skandinavien. På andra håll blev den förbjuden, vilket ju ofta är det bästa betyg en bok kan få. Anledningen till detta är att bokens huvudperson ger sig in i mer och mer vågade, och olagliga, experiment under vägledning av en tärning. Bland experimenten finns swingerspartyn, mer eller mindre avancerade rollspel, men även brott som mord och våldtäkt. Det är inte säkert att boken hade getts ut om den hade skrivits idag, men 70-talet var på många sätt en annan tid.

Boken och bortom den

Huvudpersonen i boken heter samma sak som författaren. Även om detta alltså är en pseudonym så gör det att boken framstår som självbiografisk. Mycket, men inte allt, av det som händer i boken är också trovärdigt för en sentida läsare, som hört historier om 70-talets experimenterande med droger, sex och andra saker. I boken är Rhinehart en psykolog som tröttnar på att ägna sig åt samtalsterapi, och gradvis ersätter detta med att istället uppmana sina patienter att låta tärningen bestämma deras beteende.

Det är dock inte inom psykologi och psykiatri som boken har fått störst effekt. Istället är det inom kulturen som boken har uppmärksammats. Några exempel:

  • Technoartisten Richard D. James, mest känd som Aphex Twin, kallar sig ibland för The Dice Man.
  • New wave-bandet Talk Talk nämnde ofta Rhinehart som en influens, och inspirerades till låten Such a Shame av romanen.
  • Andra band som inspirerats är The Fall, My Life Story och Star 27, som alla döpt låtar efter boken.